САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ ЛИВАН- ИСТОРИЯ, ПРИ... | ПЪТУВАЙ С МЕН |

ОБИКОЛНА ЕКСКУРЗИЯ ЛИВАН- ИСТОРИЯ, ПРИРОДА И ВЕКОВНИ ТРАДИЦИИ+ ПЛАЖ


САМОЛЕТНА VIP ЕКСКУРЗИЯ в Ливан с представител от България

ОБИКОЛНА ЕКСКУРЗИЯ  ЛИВАН- ИСТОРИЯ, ПРИРОДА И ВЕКОВНИ ТРАДИЦИИ+ ПЛАЖ

За екскурзията:


 

САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ

 

ЛИВАН- ИСТОРИЯ, ПРИРОДА И ВЕКОВНИ ТРАДИЦИИ

 

VIP TOUR с българска група от 16 човека

 

 

Бейрут – Библос – Сидон – Тир - светилището в Магдуш - Девата от Хариса - Пещерата Джейта - Храмовете Баалбек* - винарната в Ксара* - Руините на Омаядите в Наджар* - Източната Света гора в Кадиша - Музей Гебран - Природен парк “Божествената кедрова гора“ - Манастир Св. Антонии Кожая

 

 

 

7 нощувки

 

Цените в таблицата по-долу са в ЛЕВА на човек, настанен в стандартна стая

 

 

Дати

Човек в двойна/тройна

стая

Единична стая

31.08 - 07.09*

1790

2104

 

Цени на ранни записвания до 15.07.2020г.


Няма свободни стаи за записване за тази програма

 

 

Цената е на човек в ЛЕВА и включва:

 • Самолетни билети София – Бейрут – София

 • 23 кг чекиран и 10 кг ръчен багаж с полет на Bulgaria Air

 • Летищни такси

 • Транспорт по време на пътуването с включени магистрални и

паркинг такси

 • 7 нощувки със закуски в хотел Mayflower 4* в гр. Бейрут

 • 5 обяда по време на туристическите обиколки

 • Туристическа обиколка на Бейрут

 • Посещение с входна такса за пещерата Джейта

 • Билет за кабинковия лифт до статуята на Богородица в Хариса

 • Туристечска обиколка на гр. Библос

 • Туристическа обиколка на гр. Сидон

 • Туристическа обиколка на гр. Тир

 • Посещение на светилището в Магдуш и поклонение пред чакащата Дева

 • Посещение на Източната Света Гора в долината Кадиша с манастира Св. Антонии Кожая

 • Посещение с входна такса за природен парк Божествена Кедрова Гора

 • Представител на туроператора от България

 • Медицинска застраховка за целия период на пътуване с лимит на отговорност 10000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС, покриваща разходи при хоспитализиране и лечение или належащите дейности според спецификите на определени заболявания.

 

 

Цената не включва:

 • Целодневна екскурзия до  Баалбек, Анджар и Ксара – 50 евро (30 евро за деца до 11,99г.)

 

 • Застраховка отмяна на пътуване, възстановяваща платените суми поради невъзможност за пътуване при налични здравословни проблеми непосредствено преди пътуването или здравословни проблеми възникнали по време на пътуването, пречещи на пълното изпълнение на програмата.

 

 

Полетно Разписание (подлежи на препотвърждение):

Тръгване от летище София: 00:40AM

Пристигане на летище Рафик ХаририБейрут: 2:55AM

 

Тръгване от летище Рафик ХаририБейрут: 3:40AM

Пристигане на летище София: 06:10PM

 

 

ВАЖНО:

 • Депозит в размер на 350 лв. при резервация

 • Пълно плащане по резервацията до 31 дни преди датата на заминаване

 • При наличие на ранни записвания или други промоционални цени, важат специалните условия (ако има такива!) към конкретната оферта

 • Необходим международен паспорт с валидност до 6 месеца след излизането от страната. Задължително без маркер за посещение в Израел!

 • Няма специални здравни изисквания

 • Клиенти с ограничена подвижност молим да се обърнат към обслужващия ги туристически агент за допълнително съдействие и подробна информация

 • Минимален брой участници: 16

 • Краен срок за набирането им: 21 дни преди датата на отпътуване

 • Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата

 • Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” към ЗК Лев Инс по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма

 

 • ТO АСА ПАРТНЪРС е със сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ чрез застрахователен договор 100003459554 при ЗД ГРУПАМА ЕАД със седалище гр. София 1124, бул. Цариградско Шосе №47А. Застрахователният договор е със срок от 23.12.2019г. до 08.01.2021г.

 

Туроператор АСА ПАРТНЪРС ЕООД е с удостоверение за регистрация за упражняване на туристическа агентска дейност РК-01-7848 и лиценз за туроператорска дейност РК-01-7956 издаден от Министерство на Туризма на Република България, с ЕИК BG202708847, адрес на управление гр.София, ул. Сан Стефано 23А, ет.2 , телефон: 024683147, email:contact@patuvaismen.com

 

 

 

ПРОГРАМА

 

1-ви ден

София – Бейрут
Събираме се на летище София Терминал 2 за директен полет до ливанската столица. Пристигаме на летище Рафик Харири в гр. Бейрут рано сутринта. Ранно настаняване в хотел Mayflower 4* или подобен в ливанската средиземноморска перла Бейрут.Следобяд ще направим информациионна среща с представителя на туроператора, които ще бъде с нас по време на престоя ни. Свободно време. Нощувка.

 

 

2-ри ден

Бейрут- Лунния Манастир- Двореца в Байт ед Дин
Закуска. В този ден ни очаква едно истинско изживяване, запознавайки се с ливанската столица, нейните контрасти между модернистичност и традиция, разкош и бедност, симбиозата между религиите и т.н.
Бейрут е град-бижу на средиземноморския Ливански бряг. Градът е седалище на властта, най-важното пристанище на страната. Бейрут също е агломерация, дом на повече от 2 милиона души, но действително е доста малък и жив с аромат на жасмин и кафе в безбройните кафенета във френски стил.
Ще имаме време да се разходим, да обядваме, ще посетим и т.нар. популярна зона за пазаруване, където всеки турист си взима по нещо.Разглеждайки ливанската столица няма как да пропуснем Площада на Мъчениците, площад Наймех и часовниковата кула с механизъм на Rolex от 30-те години на миналия век. Неописуемо преживяване...Непремено ще минем и през ''главното стъргало'' - Улица Хамра.
Спирайки се пред сградата на Гранд Сераил, известна още като Правителственият дворец ще поговорим за държавната уредба на тази така интересна страна. Като завършек на обиколката ще посетим и Синята джамия - Ал Амин, която се намира в центъра на Бейрут.

3-ти ден
Анджар – Баалбек - Ксара
Закуска. Свободно време или /по желание/ посещение на древния град на Омаядите – Анджар, защитените от ЮНЕСКО римски храмове на Бакхус, Юпитер и Венера в архитектурното чудо Баалбек. Също така, не на последно място, ще дегустираме от чудесните ливански вина, познати и признати в цял свят, които се съхраняват в километрични подземни пещери. Нощувка.

 

 

4-ти ден
Хариса- Джейта- Библос- Тир
Закуска.Насочваме се към пещерата Джейта, която е в Топ 14 на новите чудеса на света.
Разходката в нея става посредством лодка, влакче и кратък пешеходен преход. В една от горните галерии се намира най- големия сталактит в света, а пред входа на пещерата е изграден монумент на „Повелителя на времето“.Продължаваме към град Библос, който е един от най-старите непрекъснато обитавани градове в света.
Градът е известен със своите рибни ресторанти, кафенета на открито, каменни улички, препълнени със сувенирни магазини. През 2012 градът е избран за третия най-добър град на Изтока след Тел Авив и Дубай.
Потегляйки обратно към Бейрут, ще се спрем за поклонение на Света Богородица.
Мадоната от Хариса е място, почитано от християните като светилище на Дева Мария от Ливан.
Мястото е увенчано с 13 тонна статуя от бронз, боядисана в бяло.
След прекрасната гледка, разкриваща се от платформата на статуята, ще се върнем отново в хотела в Бейрут. Свободно време и нощувка.

5-ти ден
Сидон- Тир- Магдуш
Закуска.
Отправяме се към южната част на Ливан, за да посетим град Сидон.
Той е владян от Асирийци, Вавилонци, Египтяни, Перси, Гърци, Римляни. Градът е наистина богато наследство. Споменат в Библията, посетители на града са Иисус Христос и Апостол Павел. В наши дни са останали няколко интересни забележителности, които е задължително да бъдат разгледани на живо, като Морският замък на Сидон и Музеят на сапуна и Хан ел Фран, намиращи се в близост до старата чаршия (сук).
Продължаваме към град Тир. Той е град с много богата история и останки от древно величие. Задължителни за посещение са археологическите обекти: Римския некропол и Хиподрума. Тир се счита за един от най-старите метрополии в света.
В Тир ще похапнем традиционна ливанска кухня за обяд, а следобед се отправяме обратно към Бейрут, като преди това ще спрем в Магдуша.
Това е очарователно селце, разположено в южната част на Ливан, известно като притегателно място за туристите, които посещават мястото, за да видятДевата в очакване“ или наричана още „Мантара“.  Връщаме се в хотела. Свободно време и нощувка.

 

6-ти ден
Кадиша – Бешари - Музей Гебран - Кедров парк
Закуска.
Последният ден от Ливанското ни приключение ще посветим на символа на страната – кедровото дърво на живота, на един от най-известните ливанци Халил Гебран, както и на манастира Св. Антонии Кожая в долината Кадиша. Обиколката ни започва с великолепната долина, известна като "Вади Кадиша". Тя е наричана още светата гора на изтока, най-вече заради многото манастирски комплекси в района. 

Продължаваме към манастира "Св. Кожая“. Той е един от най-старите манастири в районаОткрили красотата на мястото, се запътваме към музея на Гибран Халил.

Туристите не могат да напуснат село Бешари без да посетят центъра му и да се запознаят с историята на почитания и талантлив ливански художник и писател Халил Гебран. Последното място, което ще посетим преди да се отправим обратно към Бейрут, е Кедровата гора на боговете. Денят ще е дълъг, затова след прибиране в хотела - почивка и нощувка.

 

7-ми ден
Бейрут
Закуска. Този ден е изцяло посветен на почивка и изкарване на времето по лични интереси. Шопинг из модерните търговски центрове на Бейрут, посещение на някои от десетките интересни музеи или просто почивка някъде из пясъчните плажове в покрайнините на града. Вечерта преди лягане стягаме багажа на следващия ден в малките часове на деня ни предстои пътуване обратно към дома.

8-ми ден
Бейрут
Закуска.
Трансфер от хотела до летището за директен полет до София. Пристигане в България рано сутрин.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

 

Анджар, Баалбек и дегустация на вина в Ксара
Цена за възрастен: 50 евро Цена за дете до 11,99: 30 евро
По време на тази целодневна екскурзия първата ни спирка е сравнително младия, според ливанското разбиране, град Анджар. Той е основан от халиф Уалид I в началото на VIII век. Останките разкриват много детайлно оформление, напомнящо на дворците - градове на древността. Градът и неговите останки са уникално свидетелство за развитието на градското планиране в периода на управлението на династията на Умаядите.
Продължаваме с короната на днешния ден - Баалбек.
Днес руините на Баалбек са водещо място по притегателност на туристически поток. Наричан е още градът на слънцето - Хелиополис. Добре запазени са римските храмовете на Бакхус и Юпитер, което моментално го поставя в листата за световно културно наследство под защитата на Юнеско. В кариерата в близост до града все още седи отсечен най-големия камък дялан от човешка ръка “Камакът на бременната жена“, тежащ над 1000 тона. Мястото е било от най- големите култови комплекси в цялата Римска Империя, а сега и най-добре запазения архитектурен ансамбъл от римска архитектура, съществуващ до наши дни.
Известно е, че Ливан произвежда едни от най-добрите червени вина, познати на света. Ние ще ги опитаме, посещавайки винарната Ксара. Това е красиво място разположено в сърцето на долината Бекаа. Винарната се слави с огромната си колекция от вина, съхранявана в километрични пещери. Дегустация на разнообразни вкусове вина с предложени от домакините стафиди подсигуряват на всеки посетител незабравимо изживяване.
Цената включва: входна такса в археологическия парк в Ксара, входна такса за архологическия парк в Баалбек, обяд в местен ресторант, дегустация на вино във винарната в Ксара.
Цената не включва:
разходи от личен характер, напитки по време на обяда

 

Бейрут - Лунния манастир - Баит Ел Дин
Включено в цената
Бейрут е град-бижу на средиземноморския Ливански бряг. Градът е седалище на властта най-важното пристанище на страната. Бейрут също е агломерация, дом на повече от 2 милиона души, но действителният град е доста малък и жив с аромат на жасмин и кафе в безбройните кафенета във френски стил.
В Бейрут ще имате време да се разходите в популярната зона за пазаруване, да обядвате и разгледате магазините, а може би и да похарчете малко пари. Този град е една от модните столици на Близкия Изток и модерните и староврески молове и пазари са доказателство за това.
Разглеждайки ливанската столица, няма как да пропуснем Площада на Мъчениците. Той е посветен на онези, които са екзекутирани по време на османското владичество. Това е и традиционната разделителна линия между Източен и Западен Бейрут. 
В сърцето на Бейрут ще разгледаме и площад Наймех. Той е част от обширната реконструкция започнала след гражднаската война.На площадът се намират Парламента, две катедрали и градския музей, площадът е един от емблемите на Бейрут. Вземете чаша ливанско кафе и седнете с изглед към часовника Rolex от 30-те години на миналия век. Неописуемо преживяване...
Продължаваме към главната артерия на града - Улица Хамра.Център на интелектуалната дейност на Бейрут от 1960 г., не е изненада, че тази улица носи прозвището Шанз Елизе. Това е популярно място както от туристи, така и от местни жители, които се събират тук. Хамра е дом на няколко книжарници, три университета (включително Американския университет в Бейрут) и богат нощен живот.
Ще се спрем пред сградата на Гранд Сераил, известна още като Правителственият дворец, Голямата Сераила е основното седалище на ливанския министър-председател. Самата сграда е чудо от османската епоха и е задължително посещение за всеки, който иска да научи историята на Бейрут.
Преди да приключим обиколката ще видим Синята джамия - Ал Амин, която се намира в центъра на Бейрут. Тя е построена след дарението на покойния премиер Рафик Харири и продължава да бъде символ на неговата работа. Джамията е само едно от постиженията на министър-председателя. Той пренасочи бизнес фокуса на Ливан, за да възстанови центъра на Бейрут към това, което е днес. Предостави на студентите образователни стипендии и насърчи чуждестранните инвестиции в Ливан. В края на деня всеки турист сам ще се удиви колко много изненади е предложил този град само за 1 ден.
Цената включва: транспорт, обяд в местен ресторант, екскурзовод
Цената не включва:
разходи от личен характер

Пещерата Джейта - Мадоната от Хариса - гр.Библос
Включено в цената
Денят започва след закуска. След взимане от хотела се насочваме към пещерата Джейта, която е в Топ 14 на новите чудеса на света.
Тя е разположена на 18 километра южно от Бейрут, представлява система от свързани галерии с обща дължина 8 км. През нея преминава подземна река, която е източник на питейна вода за близо половин милион ливанци. Позната е още от праисторически времена, а през средновековието е служела за леярна и производство на мечове.
Разходката в нея става посредством лодка, влакче и кратък пешеходен преход. В една от горните галерии се намира най- големия сталактит в света, а пред входа на пещерата е изграден монумент на „Повелителя на времето“.
Не е чудно, че днес е една от най-големите атракции в страната, също и един от националните символи на Ливан.
Продължаваме към град Библос, който се намира още към 10-тина километра на юг.
Това е един от най- старите непрекъснато обитавани градове в света. Историята му датира 5000 години преди новата ера.
Първото му споменаване е по времето на 4-тата египетска династия, когато градът е играел важна роля за Египет с производството си на папируси.
От древногръцки наименованието на светите писания е свързано със самия град от където идва писаната книга - Библия.
Градът е известен със своите рибни ресторанти, кафенета на открито, каменни улички препълнени със сувенирни магазини. Всичко това в допълнение с прекрасни пясъчни плажове и безброй исторически забележителности. Яхтите плават в пристанището му и днес, както през 70-те години редовни посетители му бяха Марлон Брандо и Франк Синатра.
През 2012 градът е избран за третия най- добър град на Изтока след Тел Авив и Дубай.
В него ще разгледаме основните забележителности, а после ще имаме свободно време за пазар и обяд.
Потегляйки обратно към Бейрут ще се спрем за поклонение към Света Богородица.
Мадоната от Хариса е място почитано от християните, като светилище на Дева Мария от Ливан.
Мястото е овенчано с 13 тонна статуя от бронз, боядисана в бяло. Статуята е излята във Франция и поставена на мястото и през 1907г. Изисява се на 650 метра надморска височина и от мястото се открива райска гледка към залива на гр. Джуния, от където се тръгва с кабинков лифт.
Мястото е посетено от двама римски папи. Ливанската Света Богородица се почита на 11. Февруари. Именно за това този ден е обявен за световен ден на болните, за да се позоват с молбите си на Девата от Хариса, грижеща се за мъчителните страдания на Ливанския народ, но и за всички болни и страдащи по света.
Цената включва: входна такса за пещерата, входна такса за замъка в Библос, еднопосечен билет за кабинковия лифт до Хариса, обяд в местен ресторант в Библос.
Цената не включва: разходи от личен характер, напитки по време на обяда


Тир – Сидон - Магдуш
Включено в цената
Сидон e град с многовековна история.
Владян от Асирийци, Вавилонци, Египтяни, Перси, Гърци, Римляни, града е наистина богато наследство. Споменат в библията, посетители на града са Иисус Христос и Апостол Павел. В наши дни са останали няколко интересни забележителности, които е задължително да бъдат посетени.
Морският замък на Сидон е построен през 13 век от рицарите кръстоносци и е бил един от важните твърдини на защитниците на светите земи. Намира се на остров, който е свързан с брега посредством 80 метров каменен мост. Последното му преустройство е през 17 век по времето на Емир Фахредин II. Последвалите природни бедствия и динамичните войнствени времена оставят крепостта в разруха. В наши дни са останали два от защитните кули и част от външните стени. От кулите се разкрива чудесна гледка към стария град и крайбрежието.
Музеят на сапуна проследява историята на производството на сапун в региона, както и неговото развитие и техники за производство. Посетителите могат да видят демонстрация на това как се правят традиционните сапуни със зехтин и да научат за историята на традициите на "хамама".
Исторически отдел на музея представя артефакти, открити при разкопки на място и включващи останки от глинени тръбни муфи от 17-ти до 19-ти век, както и фрагменти от керамика. Сградата на музея е стара фабрика за сапун, построена през 17 век, въпреки че за някои фундаменти се смята, че датират от 13 век.
Фондацията на Audi е със седалище в Музея на сапуна. Фондацията работи с Махмуд ал-Шаркас и неговото семейство за изработка на луксозни сапуни, продавани в магазина за подаръци на музея.
Хан ел Фран е още една интересна сграда в Сидон, намираща се в близост до старата чаршия (сук). Ханът е бил построен по време на Фахредините, за да се стимулира търговията с Европа и най вече Франция, където пристигащите търговци могли да преспят и да търгуват с ливански стоки (коприна, памук и др.). Представлява типичен хан със сводести коридори обърнати към вътрешния двор с традиционна чешма, тип фонтан.
Сидон е известен с разнообразни местни сладки, които могат да се видят, че се приготвят в магазините на стария сук, както и в по-новите части на търговската зона. Конкретният специалитет тук е известен като "Sanioura", много вкусна ронлива торта, топяща се в устата.
Продължаваме към град Тир. Той е град с много богата история и останки от древно величие. Задължителни за посещение са археологическите обекти: Римския некропол и Хиподрума. Тир се счита за един от най-старите метрополии в света. По-голямата част от неговите части са построени на остров. Смята се, че този град е дал на света лилавото багрило, залегнало в основата на финикийската търговия. Неговите жители се смятали за господари на моретата.
По време на обиколката ще се насладим на красивите къщи, разхождайки се през тесните улички, за да стигнем до стария египетски порт, от където се смята, че в древни времена са тръгвали корабите с разменна стока - първооснователите на градовете дъщери - Картаген и Кадиз. В Тир ще похапнем традиционна ливанска кухня за обяд, а следобед се оправяме обратно към Бейрут, обаче преди това ще спрем в Магдуша.Това е очарователно селце, разположено в южната част на Ливан, то е известно като притегателно място за туристите, които посещават мястото, за да видят Девата в очакване“ или наричана още „Мантара“. Това е 8,5 метрова бронзова статуя на Богородица, която се вярва, че е чакала Исус, докато проповядвал в град Сидон. Разходката из страта църква и научаването на фактите, а също и легендите свързани с нея са
безценно преживяване. 
Цената включва: входна такса за морския дворец в Сидон, входна такса за музея за сапун, входна такса за архологическия парк в Тир, обяд в местен ресторант
Цената не включва:
разходи от личен характер, напитки по време на обяда

 
Долината Кадиша - Манастира св. Антонии Кожая - Парк Божествени кедри - Музей Гебран
Включено в цената
Обиколката ни започва с великолепната долина Кадиша, известна още като "Вади кадиша". Тя е наричана още Светата Гора на Изтока, най-вече заради многото манастирски комплекси в района. Долината Кадиша е място, изпълнено с очарователна природа и хармонично спокойствие.
Продължаваме към манастира "Св. Кожая“.
Манастирът на св. Антоний Кожая е построен в долината на вярата, той е един от най-старите манастири в долината Кадиша. Името на Кожая е изначало взето от сирийски и означава "съкровището на живота". Манастирът е заобиколен от дъбови, кедрови и борови дървета и по долината тече река Кадиша, която е превърнала целия район в великолепни градини от природна красота. Всичко това съчетано с житието, страданията и изкушенията на Св. Антоний Велики, са едно преживяване на човешката душа, което я прави по-лека и спокойна.
Продълъжваме към музея на Гибран Халил.
Туристите не могат да напуснат село Бешари, без да посетят центъра му и да се запознаят с историята на почитания и талантлив ливански художник и писател Халил Гебран. Самият той оказва голямо влияние върху ливанската нация и света. Музеят му, който преди е бил манастир, пази всичките си ръкописи, 440 картини и рисунки, както и личните му мебели, вещи и частна библиотека. 
Последното място, което ще посетим преди да се отправим обратно към Бейрут е Кедровата гора на боговете.
Божествените кедри от Бешари, известни още като Arz Аl Rabb на арабски език, са най-познатия символ, залегнал дори в знамето на ЛиванКедровото дърво представлява силата и достойнството на ливанския народ през годините до днес.

Цената включва: входна такса за музея Гебран, входна такса в божествената кедрова гора, обяд в местен ресторант
Цената не включва:
разходи от личен характер, напитки по време на обяда

 

 

 


Ключови думи


Мнения и коментари

Зареждане