ЗАЩО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПОСЕТИМ ТУНИС | Пътувай с мен |
ЗАЩО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПОСЕТИМ ТУНИС

ЗАЩО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПОСЕТИМ ТУНИС


Когато се замислите къде искате да идете и какво искате да ви се случи, през ума минават ли ви следните неща?

- красиви пясъчни плажове
- оживени вибриращи градове                   
- исторически обекти и забележителности
- невероятно вкусна храна
- уникално арт изкуство
- прекрасни места за отдих и почивка

Ако си отговаряте с "да" на  едно или повече неща, тогава  със сигурност Тунис е точно за вас. Разбира се това не е шега! Особено след последното ми посещение съм  още по-сигурен,че това е една фантастична страна с прекрасни хора и места.
Ето и причините:

Безопасно е
Безопасно е

Безопасно е, наистина е безопасно!

Кажете на някого, че ще пътувате в Тунис и несъмнено отсреща ще има въпроси от сорта "Ама там  не е безопасно?" Всеприето в обществото ни е, че в арабските страни, включая Тунис е опасно, но нека бъдем честни!  Колко хора спряха да посещават Париж след терористичните атаки там? Да, броят на туристите вероятно е намалял, но тълпите от стичащи се туристи никога не е спирал.

Време е да се отърсим от предрасъдъците!

Аз определено вярвам, че  ако нещо има да се случа, то ще се случи независимо къде си.

Нищо не може да гарантира, че няма да стане земетресение докато сме в Тоскана или наводнение докато сме в Испания. В последната година бях 3 пъти в  Тунис и трите пъти се чувствах спокоен и в пълна безопасност.

Евтино е
Евтино е

Евтино е и по нашия джоб!

Поради туризма, който се възстановява бавно но славно, сега могат да се намерят много добри оферти за цели пакети със самолетни билети и нощувки в добри хотели. Храната е на достъпни цени, а пазаруването си е майсторско пазарлък. Никога не съм се замислял да се възползвам от някой, когато той има нужда, но истинате е, че нашите изгодни пътувания сега помагат на  рухналия тунизиски туризъм да се възстанови. Тунис днес напомня много на Мароко в далечната 2004, когато за пръв път го посетих, но разликата е, че Тунис е взел само най- хубавите черти.

Момче продаващо жасмин
Момче продаващо жасмин

Хората са чудесни!

Ще призная, че съм бил в доста арабски държави  и, че разбирам до някъде местната арабска култура, но намирам тунизийския народ за много топъл и приветлив. Те са вежливи и истински щастливи да ви видят. Обикновено искат да знаят откъде сте и се стараят да споделят страната си с вас.

Сиди Бусаид
Сиди Бусаид

Хубави места за почивка!

От скъпи хотели на All Inclusive  до ремонтирани уютни домове гости, в Тунис може да се намери всичко.  По време на първото ми пътуване останах в Дар Бен Гацем в старата медина на столицита и определено бях  много доволен от престоя там.

Плажа на Хамамет
Плажа на Хамамет

Невероятни плажове!       

Когато отидох в Хамамет (град, известен като туристически център на Тунис), бях изумен от красивите плажове. Ако смятате, че плажовете на в Амалфи или гръцките острови са невероятни, то трябва да видите тунизийските и ще говорим пак. Те са толкова красиви с кристални води и фин бял пясък, като брашно. Тук определено няма да влизате в спор с някой италианец за чадър или шезлонг, защото има достатъчно място. Ако сте разтревожени за безопасността си, не се тревожете защото полицията патрулира  редовно на плажната линия.

Колизеума в Ел Джем
Колизеума в Ел Джем

Богата и разнообразна история!

Много малко хора са запознати с историята на Северна Африка, даже бих се обдаложил, че  мнозина не могат да назоват страните, които съставят северната граница на жълтия континент. Все пак  Тунис беше на на първите страници на новинарските вестници по целия свят, когато Арабската пролет достигна гродовете на страната  през 2011 година.

Пиша това, не за да накарам някой да се почувства зле, а за да се замислим колко незаслужено малко знаем за тази страна. Тунис е бил контролиран  от династия след династия в продължение на векове, но в основата си е с коренно местно население- Бербери (Амази). С всичко това смесване се развива уникална култура, която заслужава да се види и усети.

Оазисъм Чебика
Оазисъм Чебика

Красиво е !

Със сигурност ви се е случвало да открието някое място напълно случайно, и да си помислете "как никой друг не знае за това място?" Точно така се чувствах и аз котато се разхождах по улиците на медината в Тунис. Нямаше почти никакви туристи и не можех да разбера защо. Тунис е страна, на която нищо модерно не и чуждо, но хората живеят своя живот по традиционен начи и това прави Тунис толкова прекрасен и уникален.

                                  

Местни ястия от нахуд
Местни ястия от нахуд

Храната

Разбира се, Тунис няма кулинарното ботатство на Франция или Италия Тунизийската кухня дори се различава от мароканската или израелската. Разнообразието на географските райони на Тунис прави много интересна местната  кухня. От пустинята Сахара до средиземноморските острови ще намерите смесица от храни със съставки изкопани от земята, уловени от моретж илш донесена от търговци керванджии. За храната не трябва да се говори и не бива да се описва, просто идете и опитайте!

 

 

07.12.2018 г. - ADMIN1

Зареждане