СПОДЕЛЯМЕ С ВАС 17 НЕЩА ЗА МАЛДИВИТЕ | Пътувай с мен |
СПОДЕЛЯМЕ С ВАС 17 НЕЩА ЗА МАЛДИВИТЕ

СПОДЕЛЯМЕ С ВАС 17 НЕЩА ЗА МАЛДИВИТЕ


Малдивските острови пораждат мечти- нещо като сънувана ваканция, вдъхновена от идиличните снимки в интернет, или онази щура идея, осенила поне веднъж всеки човек, да прекара остатъка от живота си в релаксация на самотен остров (или поне една седмица или две). Замисляли ли сте се за място, което би отговорило на всичките ви очаквания? Е, ако не знаете, ние ще ви подшушнем, че Малдивските острови ще ви дадът всичко  от, което сти имали нужда за една почивка. Това място наистина изглежда точно като онези цветни изображения на десктопа ви: ярко слънце, прозрачни сини лагуни, сламени луксозни къщички, тихи води с мини акулки и скатове, както и бели пясъчни плажове, които се простират на мили в далечината прегръщайк тюркоазените води и светло синьото небе.

Всички знаем как изглеждат от картинките, всички бихме искали да идем там, а някои от нас ще го направят, но преди да тръгнете, бихме желали да ви запознаем със 17 факта за Малдивите, преди да резервирате вашата почивка.

Карта на островите
Карта на островите

1.Съставени от 2000 острова

Да, абсолютен факт! Малдивските острови се състоят от около 1190 отделни късчета земя в Индийския океан,. Намиращи се южно от Индия и Шри Ланка. Някои са толкова малки, че ще трябва да увеличите картата  наGoogle, преди да забележите, че са там.

Населен остров
Населен остров

2.Не всички острови са населени

От почти 2000 острова в рамките на 26 различни атола (групи от острови), само около 200 имат население. Това са острови с целогодишно постоянно население, живеещо в малки градчета и риболовни селища. Използват за  земеделие, понякога и за индустриални нужни, или като курортни острови с цел почивка.

Остров Хулхумале
Остров Хулхумале
 1. Някои острови са изкустевни

Въпреки че се смята, че повечето от островите в Малдивите са били образувани от вулканична дейност, някои острови всъщност са създадени с човешка намеса. Например Хулхумале- островът, който е най-близо до главното летище, е "рекултивиран" или "изкуствен" остров, създаден през 2004 г. чрез изхвърляне на насипи от пясък и бетон, за да се създаде основа. Днес тя изглежда като пълноправен град с павирани пътища, магазини, жилища и крайбрежие.

Малдивите изчезват
Малдивите изчезват
 1. Някои острови изчезват

Ако имате нужда от още някаква причина, за да се решите най-накрая да резервирате пътуване към Малдивите, то вече я имате. Малдивите леко по леко изчезват. Всъщност над 100 острова вече са изчезнали благодарение на естествената ерозия от морето и повишаването на водните нива. За още съществуващите острови плажната ерозия продължава да бъде огромен проблем - затова не се изненадвайте, ако видите вълноломи изградени около островите или пък помпи  на плажовете, изпомпвайки пясъка обратно на сушата.

Плаж на Дусит Тани
Плаж на Дусит Тани

5.Някои острови светят през нощта

Гостите отседнали в Дусит Тани в атол Баа, определено знаят какво да избират. През определени периоди от годината плажът се облива със светлина през нощта – всякаш зведните небесен сиания не светят отгоре, а изпод тъмните вълни. Докато учените обясняват това с  биолуминесцентен планктон,  ние със сигурност знаем, че от където и да идват сианията, те са уникална гледка. Това е едно незабравимо преживяване, но не забравяйте да проверите точно  кой период от годината се появява, за да знаете кога са си вземете отпуска :)!

Голямата джамия в Мале
Голямата джамия в Мале
 1. 100 процента от населението изповядва ислям.

Единствената друга страна в целия свят със 100-процентно мюсюлманско население е Саудитска Арабия. Добре е да го знаете, когато планирате пътуването си,  така че да не попаднете на малдивите по времето на Рамазан.  По времето  този празник повечето от местния персонал не работи, много от магазини, включително и в курортните острови, ще бъдат затворени в определени моменти за молитва.

На гърба на касова бележка в летище Мале
На гърба на касова бележка в летище Мале
 1. Алкохолът, банските костюми и показната близост са незаконни.

Тъй като Малдивските острови са мюсюлманска страна, има няколко изключително важни и стриктно наложени правила, които може би не знаете, че съществуват. Например, няма наличен алкохол, по религиозните дори не могат да докосват нещо, което съдържа алкохол. Хомосексуалността също е силно неприета и незаконна. На жените  е забранено да носят бански или отворени дрехи(т.е. нищо, което не открива лактите, раменене или коленете), свинско не се яде и не се продава по магазините, а публичните прояви на близост, дори само кратки целувки, отново са забранени сас закон. Макар че на летището тези правила не важът с пълна сила, все пак е добре да се спазват порядките на страната, която посещаваме.

На островите няма проблем
На островите няма проблем
 1. Религиозните закони не важат на островите.

Островите обаче са друга придча! Всички горепосочени правила не важат за курортните острови. Докато сме на островите сме свободни да пием алкохол, да ядем свинско месо, да носим бански, жените могат да си носят рокли, а мъжете шорти. Но моля, не забравяйте, че ако предприемете еднодневна екскурзия до местен остров, от вас се очаква да следва местните обичаи, особено когато става дума за женско облекло.

Всеки курорт има свой остров
Всеки курорт има свой остров
 1. Всеки курорт има свой остров

Може да се шокирате, но почти всеки курортен комплекс си има собствен остров. Това всъщност означава, че всяка фантазия, която сте имали, за да се махнете на отдалечен остров в средата на нищото, може да се сбъдне, ако посетите Малдивските острови. Това също означава, че повечето от островите са изключително малки, така че през цялото време ще бъдете около едни и същи хора и ако не предприемете еднодневна екскурзия, ще бъдете на едно и също парче пясък по време на цялата ваканция. Няма молове, киносалони, храни, напитки и развлечения извън курорта, така че не забравяйте да направите план и да приготвите бюджет за еднодневните вътрешни турове.

Coco Collection Villas
Coco Collection Villas
 1. Някои вили над водата може да ви разочароват

Благодарение на всички тези прекрасни снимки, вилите над водата са почти синоним на Малдивите. Няма как де не сте виждали и преди тези малки колибки, стоящи като на кокили над водата? Те изглеждат толкова готино и на практика олицетворяват релаксацията. Те обаче определено не са за всеки. Несъмнено когато сте в тях имате чувството, че сте в симбиоза с водата и океана, но обикновено  местоположението и е в далечния край на курорта, което прави придвижването до други съоражения на курорта цяла екскурция. Понякога слабо осветените кейове, по които се стига до къщичките, могат да ви създадат проблеми през нощта , когато се прибирате доволно почерпени.Но избора на къщичка над водата се свежда в това дали искате да се събуждате в самия океан над водата или да имате бързодостъпни удобствата във вътрешността на курорта. Въпрос на личен избор!

Водата е годна за пиене
Водата е годна за пиене
 1. Питейната вода различна

Това беше новост за нас и го разбрахме когато отидохме в Малдивите и разговаряхме за питейна вода с хората на остров Кандолу. По голямата част от водата, която ще пиете в Малдивите, е  преработена, третирана и произведена чрез обезсоляване на принципа на обратната осмоза. Докато този процес прави водата напълно чиста и питейна, в същото време изважда всички естествени минерали, което я прави не толкова полезна. Не че е от голямо значение, водата си е напълно годна за пиене и вкуса и не е толкова странен.

Коктейл Angasna
Коктейл Angasna
 1. Там няма прахчета за стомашно разположение

Какво се случва седейки на плажа ден след ден, киснейки се във водата и правейки слънчеви бани ние топим градските мръсни  токсини от толято си. Но не е само това, с ъщо така изпотявайки се, ние горим скъпоценни соли и минерали. Това, в съчетание с обезсолената питейна вода, може да ни накара да се почувстваме неразположени, което пък от своя страна води до дехидратация.За съжаление рехидратиращи сашета и енергизиращи напитки е невъзможно да се намери по курортите. За това препоръчваме, ако сте склонни къд дехидратация, си струва да вземете няколко  рехидратиращи пакетчета от аптеката на главното летище.

Внимавайте какво вкарвате
Внимавайте какво вкарвате
 1. Някои вещи могат да ви бъдат отнети на влизане в страната

И отново предвид, че това е строго мюсюлманска държава, има конкретни забрани за някои неща, които може да внесете в Малдивите. За да избегнете спор или объркване на летището, оставете сандвичите със свинско, алкохола(дори безмитно закупен от летището, ако имате прекачване), тютюневите изделия също биха ви създали проблем, както и всички религиозни книги (включително Библията), които могат да бъдат тълкувани за ползване извън личната употреба (у дома).

Хидроплан
Хидроплан
 1. Прелитането от столицата до острвите може да струва два пъти по скъпо от самолетните Ви белити до Малдивите.

Полетът ви от летище Мале до курортния остров може да бъде само 15 минути, но това не означава, че ще бъде евтино. Бяхме изненадани от високата цена на кратките пътувания. В някои случаи двупосочните самолетни билети за хидроплан, може да стигнат до 900 евро . Всичко зависи от това към кой туроператор направите резервацията и дали в цената на офертата влиза и трансфера.

Но честно казано Малдивите са нещо, което се вижда веднъж в живота и те си заслужават всяка стотинка ... почти всяка.

Полетно разписание на хидропланите няма
Полетно разписание на хидропланите няма
 1. Няма полетни разписания за хидропланите

Споменавайке за пътуване с хидроплан, не се изненадвайте, ако вече сте на терминала на  летище Мале, прекарали 12 или дори 22 часов полет, и след това да чакате още четири часа, докато хидропланът ви излети. Защо това е така? Това е така поради схложната схема  на разпределяне на полетите  и ежедневната смяна на графици, както и на закъснения на редовните авиополети с туристи пълнещи хидропланите. Факт! Няма фиксирани графици на полетите към курортите.

 1. Подводния морски свят на Малдивите е един от най- разнообразните в света.

Малдивските острови са красиви както над, така и под водата. Южният атол Ари е известен с това, че има целогодишно движение на акули и китове, което го прави истински предпочитан за хората с интерес да се докоснат до тези морско хищници. Има и голям шанс да видите делфини около тази област. В Северния Атол на Мале има висока концентрация на скатове “Mанта”; понякога дори е възможно да ги видите от въздуха, докато вашето хидропланче минава над  Манта Пойнт. И за истинска тръпка, атолът Радхо е един от малкото места в света, които могат да се похвалят с възможност за  гмуркане и наблюдаване на акули чук! Към тези обитатели ще включим и обичайно заподозрените морски костенурки, обикновени скатове, колоритни риби, които обикновено се наблюдават по крайбрежните рифове.

Несъмнено препоръчваме да се включете  в сафари гмуркане.

Гмуркане в рифовете под островите
Гмуркане в рифовете под островите

17. Всъщност можете да се гмуркате под някои от островите.

Ако гмуркането с Акула-чук изглежда малко опасно за живота (няма да ви виним, ако мислите така), има още едно уникално преживяване, което Малдивите предлагат. Само някои острови могат да го предложат, и само тези които са създадени  от много слоеве коралови рифове. Те са идеални за гмуркане по надълбоко. Този тип острови са вдлъбнти  и това ви позволява да се гмуркате под тях, като ви дават напълно готина и абсолютно уникална гледна точка.

09.12.2018 г. - ADMIN1

Зареждане