Саграда Фамилия, Барселона, Испания | Пътувай с мен |
Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Саграда Фамилия, Барселона, Испания


Саграда Фамилия (La Sagrada Familia) или Светото Семейство

Саграда Фамилия, без преувеличение е най-важната атракция на Барселона. Няма турист, които да не е пожелал да да я види, докато е на посещение в столицата на Каталуния.
Тя е пример за уникална испанска архитектура и може би най-известният недовършен  шедьовър в света (който понастоящем е построен само чрез дарения).

Строителството на базиликата започва през 1882 г. и продължава до ден днешен, като краят на основното строителство се очаква през 2026 г.
През 1891 г. Антонио Гауди става главен архитект на "Саграда Фамилия" и въпреки факта, че той отдава  43 години от живота си в работа по нея , само една трета от  идеите му са реализирани. Саграда Фамилия олицетворява необичайните форми и структури , всеки камък от който е построена, и носи определен сюжет. Всяка част от  стените на Светото семейство, както отвън, така и отвътре, заслужава специално внимание. Фасадите й изобразяват раждането, живота и смъртта на Христос.

През ноември 2010  е осветена и провъзгласена за базилика от папа Бенедикс XVI.

Дори и да не успеете да я видите отвътре, определено трябва да обиколите сградата отвън и да се насладите на атмосферата, която се създава на площада.  Очаквайте, че около Саграда Фамилия винаги има голям брой туристи, а по време на пиковите часове опашката за влизане в катедралата достига невероятни размери.
Влизайки и излизайки от чудното творение на Гауди, вероятно след това дълго ще мислите за това, което сте видели вътре. Не забравяйте, че екскурзията с водач на български език ще разшири вашето познание за мястото, в което се намирате, и от екскурзоводската беседа ще разберете колко истински уникален е този религиозен храм.

Ние няколко пъти във времето сме посещавали Саграда Фамилия и с всяка следваща среща, тя ни изненадва с нови завършени детайли и фасади. За това, ако пътувате отново към Барселона, то в никакъв случай не пропускайте да наминете пак през едно от чудесата на Испания. 

 

Източната фасада пресъздаваща Христовото раждане.
Източната фасада пресъздаваща Христовото раждане.
Изглед в далечината
Изглед в далечината
Етап на стройтилеството  в началото на 20ти век.
Етап на стройтилеството в началото на 20ти век.
Интериора наподобява вътрешността на кит.
Интериора наподобява вътрешността на кит.
29.11.2018 г. - ADMIN1

Зареждане