Колосите на Мемнон в Луксор, Египет | Пътувай с мен |
Колосите на Мемнон в Луксор, Египет

Колосите на Мемнон в Луксор, Египет


Колосите на Мемнон (известни на местното население като ел-Колосат, или ес-Саламат) са две масивни каменни статуи на фараона Аменхотеп III , син на  Тутмос IV. Разположени са в  Тиванския некропол, близо до днешния град  Луксор.

Върху западния бряг на древна Тива, на пътя, който води към  Долината на цариците, се издигат два величествени каменни колоса. Те са последните останки от огромния погребален храм на  Аменофис III(осемнадесета династия), който днес не съществува.

Двете статуи-близнаци представят  Аменхотеп III в седнало положение, с ръце, положени на коленете и поглед, насочен на изток, към реката и изгряващото слънце. Две по-малки фигури са издълбани отпред на трона, в краката: това са фигури на жена му Тии и майка му Мутемувия . Страничните панели изобразяват бога на Нил- Хапи. Чрез символите на Горен и Долен Египет(папирус и лотос, символи на „двете земи“) е изобразено единството и целостта на обединен  Египет.

 

В тези колоси гърците привиждат изображение на Мемнон, син на Зората и цар на етиопците, който повежда армиите си от  Африка до Мала Азия за да помогне в защитата на града и бил убит от  Ахил по време на Троянската война, както поздравявал майка си – Зората, при нейния изгрев.

 

Какво гласи легендата?
Какво гласи легендата?

Земетресение през 27 г. пр. Хр.,  поваля и уврежда северния (десния) колос.

Една легенда разказва, че вследствие на това увреждане, тази статуя, сутрин, на разсъмване, започва да издава звуци, наподобяващи пеене или човешка реч – като леко пъшкане, вероятно причинено от повишаващите се температури и изпаряващата се роса от камъка.

Легендата за „Пеещите колоси“, вярването, че носят късмет и славата, че притежават пророческа сила се разпространява надлъж и шир и статуите са обект на непрестанни посещения, в това число и от някои римски императори. Мистериозните песни на полуразрушените колоси спират през 199 г., когато римският император Септимии III  заповядва да се извърши реставрация на паметника.(WebsitePR)

 

26.11.2018 г. - ADMIN1

Зареждане