Интригуващи легенди от Прага | ПЪТУВАЙ С МЕН |
Интригуващи легенди от Прага

Интригуващи легенди от Прага


Днес ще споделим някои от интригуващите легенди за най-популярният мост, които олицетворява Прага – Карлов мост.

Карлов мост е най-емблематичната и разпознаваема черта на Прага. Една от най-известните туристически дестинации в чешката столица, което ви препоръчваме да видите, както на дневна светлина, така и обляна в светлините на лампите. Така, че вземете свободна седмица и прекарайте една незабравима екскурзия в Прага.

Мостът изпълнява ролята на свързваща част между старият град и квартал Мала. Със своята дължина от 516 метра, няма как да не ви направи впечатление. Само с една разходка се по него денем ще срещнете тълпи от туристи, много добри улични музиканти, надарени художници, които рисуват красиви портрети, голямо изобилие от  сувенири и 30 статуи, повечето от които барокови. Статуите на светците действително са поставени след построяването на моста, а именно през 1700г.

Разходката тук, без съмнение трябва да се превърне в задължителното място за почивка и развлечение по време на престоя ви в Прага. А най-хубавото е, че моста е изцяло пешеходен и ще може да се насладите на една чудесна обстановка.

А мръкне ли се навън вече ще може да усетите и тайнствената атмосфера, която витае  навсякъде…

По волята на краля на Бохемия и свещения римски император Карл IV, строителството на Карлов Мост започва през 1357г. и завършва през 1402 г. Той печели своята популярност и с легендите, които се носят за него. Ето и някои от тях:

Св. Ян Непомук
Св. Ян Непомук

Легендата за Св. Ян Непомук

Това е най-известната легенда, която се носи за Карлов Мост, свързана със статуята на Св. Ян Непомук. Популярната легенда гласи, че Ян е бил изповедник на кралицата на Бохемия и че той отказва да разкрие на крал Венцеслав IV, какво му е казала в изповед. Кралят, разярен, заповядва Ян да бъде измъчван и хвърлен от веригите на Карловия мост. Неговите останки са изхвърлени от Карловия мост, а в мига, в който попаднели водата, пет звезди блеснали в реката.

Точно поради тази причина петте звезди са емблематични за светеца и красят главата на статуята му. Тя е поставена в същия район, от които е било изхвърлено тялото му, а още по-конкретното място го указва архиепископският му кръст.

Другата версия на легендата гласи, че Св. Ян Непомук влязъл в конфронтация с крал Венцеслав IV, заради суровия му начин на владеене и поради тази причина бил хвърлен в тъмница заедно с трима свещеници. Изтезавали са го, но даже и обгарянията с огън не могли да го пречупят и да го принудят да се подчини на кралската воля. Именно поради тази причина бил вързан с вериги и откаран точно на Карловия мост, откъдето бил изхвърлен във водата и оставен да се удави.

Каквато и да е била действителността, от този миг насетне, Карлов мост се преобразява в популярната дестинация и примамва хиляди туристи. Друго поверие гласи, че като  докоснеш кръста на светеца ще се сдобиеш с десет години късмет, а съгласно друго – необходимо е да си намислиш нещо и то ще се сбъдне. За това не се учудвайте да видите  пред статуята много дълга опашка от туристи.

А легендата за Карловия мост не е само една, съществуващ още много …

Рицаря Брунсвик
Рицаря Брунсвик

Мистерията на рицаря Брунсвик

Рицарят Брунцвик е бил син на краля. Кралят много искал да има  герб, изобразяващ лъв, но при условие, че Брунцвик му донесе главата на мъртъв лъв. И така рицарят се заел с не леката задача да отиде на лов за лъвове. Но, за съжаление по пътя не срещнал нито един. Най-накрая, когато огорченият рицар се готвел да се завърне у дома с празни ръце, срещнал малко лъвче. Брунцвик не искал да убие лъвчето и в знак на благодарност то му показало къде може да намери магически меч, с които можел да порази всеки, който му се изпречи по пътя си.

Рицарят Брунсвик се завърнал у дома, показал меча на краля и му разказал за магическата сила. Така краля му позволил да направи герб, изобразяващ лъв. Но той се страхувал от силата на меча и за това решил го скрие толкова далеч, че никой да не може да го намери и използва. Той е бил единствения, които знаел къде е скрит меча.

Докато през седемдесетте години не решават да подменят линиите на трамвайна линия, минаваща през Карлов мост. По време на реконструкцията работниците намерили меч, заровен в моста. Те го извадили, разгледали и разбрали, че е много стар. Не е ясно точно къде са го намерили, защото отново са го заровили под Карловия мост.

Това е само една от легендите за рицаря Брунсвик. Има още няколко … но оставаме на вас да изберете в какво да вярвате.
река Вълтава
река Вълтава

Митове за водните духове в река Вълтава

Друг мит гласи, че под Карлов мост и по точно във водите на река Вълтава живеят водни духове – свръхестествени същества, които ще срещнете във фолклора на славянските народи. Носят се слухове, че те когато падне човек от Карлов мост във водите на река Вълтава, духовете им затваряли душите и ги пазели.

Ако денем Карлов мост е препълнен с хора, оживен и разноцветен, то вечерта може да потръпнете там, особено като се досетите за митовете, които се носят. Може би ще ви се  стори, че статуите ви шепнат или се поместват при всяко ваше движение или ще ви се привиди някой воден дух, облечен в дълго зелено палто със жълти панталони, зелена шапка с червено цвете. Дори самата мисъл за съществуването на създанията пробужда  въображението на туристите.

Така че тръгвайки към Прага не забравяйте да минете по Карлов мост – несъмнено има какво да ви видите! Един уикенд в Прага ще ви зареди с много емоции и със сигурност ще го помните дълго.

Легендата за яйцата

Легендата гласи, че когато Карл IV заръчал да се построй моста, един майстор отишъл при него и му споделил, че замазката ще е много по-издръжлива, ако към варта се добавят и яйца. Може би в Прага по това време нямало толкова много яйца и затова краля помолил хората от околността да изпратят колкото се може повече. Страхувайки се, че яйцата ще се счупят при пътуването, жителите взели решение да ги изпратят… твърдо сварени! Може би се досещате какво е станало… На следващият ден всичко се срутило и се е наложило да го строят отново.

01.05.2019 г. - ADMIN1

Зареждане


Топ оферти