Долината на Фараоните в Луксор, Египет | Пътувай с мен |
Долината на Фараоните в Луксор, Египет

Долината на Фараоните в Луксор, Египет


Долината на царете (на арабски Уади ел-Мулук) е  долина в Египет, където са гробниците на фараоните от Новото царство- от осемнадесета до Двадесета династия.

Долината започва да се използва от 1539 г. пр. н. е. И в нея има 62 гробници, като първата (най-старата) е на Тутмос I (открита през 1899г.) и от Тутмос III , с изключение на Ехнатон , всички фараони от Осемнадесета, Деветнадесета и Двадесета династии  са погребвани тук. Последната гробница е на Рамзес X .

В Долината на царете са погребани и някои видни благородници, както и жените и децата както на фараоните, така и на благородниците. По време на царуването на Рамзес I започва изграждането на Долината на цариците , но въпреки това някои царици все още продължават да бъдат погребвани заедно със съпрузите си.

Името на долината на арабски означава „Вратите на Царете“ и се отнася за вратите, които завинаги затварят гробниците.

Първото откритие на съвременната археология е находката на Хауърд Картър на 4-ти Ноември 1922г. – той открива гробницата на Тутанкамон. Тази гробница е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите на гробници.

 

Хауърд Картър открива саркофага на Тутанкамон
Хауърд Картър открива саркофага на Тутанкамон

Проклятието на фараоните се изгражда най-вече след печално известния случай със смъртта на отривателите на гробницата на 6 ноември 1922 г.

Магическата природа на „проклятието“ се отрича от „чистата наука“, обаче фактите след срещата с погребалната маска на фараона говорят красноречиво.

 

Гробницата на Рамзес VI
Гробницата на Рамзес VI

Завършена и разширена е гробницата KV9 започната от Рамзес V, който е погребан едва през втората година от управлението на Рамзес VI. Същата гробница е присвоена по-късно от самия Рамзес VI, който е положен там, без да е ясно дали е преместена мумията на племенника му. Той преправя част от надписите с имената и титлите на своя предшественик, изписвайки неговите собствени върху тях.

Гробницата на Тутанкамон
Гробницата на Тутанкамон

Освен впечатляващият саркофаг, в гробницата на младия Тутанкамон са поставени още много възхитителни артефакти. Но голяма част от тях са открити в безпорядък из помещенията. Привидният хаос може би също се дължи на внезапната смърт на фараона - погребалните дарове са поставени набързо, без някаква видима логика в подреждането. Открити са шест разглобени колесници и всевъзможни оръжия,  щитове и кинжали; Има и много мебели, голяма част от които с позлата, два царски трона, дивани, столове, ритуални легла и подглавници. Намерени са още сандъци с безценни бижута и красиви дрехи, изработени от лен. Открити са съдове, в които някога е имало редки парфюми, благовонни масла и мехлеми. Сред артефактите са и олтари на различни богове, както и канопи - декоративни съдове, в които се съхраняват вътрешните органи на починалия.

29.11.2018 г. - ADMIN1

Зареждане