10 ВДЪХНОВЯВАЩИ МЕСТА В ТАЙЛАНД, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ | Пътувай с мен |
10 ВДЪХНОВЯВАЩИ МЕСТА В ТАЙЛАНД, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ

10 ВДЪХНОВЯВАЩИ МЕСТА В ТАЙЛАНД, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ


Със своите ослепително бели плажове, буйни, тропически джунгли и завладяващи културни забележителности, Тайланд остава една от най-интригуващите страни. Разгледахме регионите и подбрахме специално за вас най-вдъхновяващи места в страната.

Пейзаж в Паи
Пейзаж в Паи

1.Паи(Pai)

Разположен на около 100 километра от най-големия северен град на Тайланд, Чианг Май, Паи е може би едно от най-вълшебните села в страната и е особено популярно сред туристите. Със своята спокойна атмосфера и многобройни минерални извори, едва ли има по-добро място за релаксация сред природата от планинския район на Паи. Редица водопади и горещи извори в околността чакат да бъдат открити. Какъв по-добър начин да ги открието от това да отидете на пешеходна обиколка или с колело по криволичещите горски пътища? Културата на региона  е запазила силно бирманско влияние и дори някои племена продължават да живеят откъснато в планински селца близо до Паи. Освен че предлага някои от най-добрите вегетариански и традиционни ястия наоколо, Паи е също популярна дестинация за феновете на йога и медитацията, с многобройни учения и училища. Макар и все по-популярен сред туристите, Паи запазва своята магическа същност и предлага уединени места, в които посетителят може да изживее радостта от пътуването до най-висша степен.

Дивите плажове на Ко  Тао
Дивите плажове на Ко Тао
2.Ко Тао(Koh Tao)

Макар че се нарежда сред по-туристическите острови, Koh Tao все още  е едно от най-спокойните и ослепителни места в страната. Докато много туристи пътуват до по-големите съседни острови Кох Самуи и Кох Панган, Кох Тао привлича многобройни водолази и посетители, търсещи по-спокойна атмосфера. Вероятно трудно може да се намери по-красива природа от безкрайните бели брегове и великолепните тюркоазени води около острова. Ако това не ви е достатъчно, то само ще загатнем, че цветовата палитра на залезите, гледани от острова, не можеше да се опише с думи. Благодарение на лесния достъп до местата за гмуркане и прекрасния, разнообразен подводен свят, Koh Tao е едно от най-добрите места, където можете да се потопите в топлата вода с шнорхел или да получите лиценз за гмуркане. Туристите могат да разгледат крайбрежните джунгли и да се насладят на красотата на Ко Чао. Завършете вечерта си тук, като се наслаждавате на лек морски деликатес, с плодов коктейл в ръка.

Бреговете на Ко Юм и Адамантско море
Бреговете на Ко Юм и Адамантско море
3.Ко Юм(Koh Jum)

Ко Юм  е един от последните изолирани острови в страната и е удобно разположен между град Краби и острова Ко Ланта Яй. Лежерната атмосфера на това място, в която живеят не повече от 3000 души, е причината то да бъде толкова харесвано. Бреговете на острова са заобиколени от ослепително сини океански води. И въпреки че е са предимно скалисти, все пак има няколко пясъчни плажа идеални за слънчеви бани.

В Koh Jum баровете и ресторантите се броят на пръсти и туристите не бива да очакват лукс.

Острова е предпочитано място за тези, които искат да се измъкнат от туристическите потоци с тълпи от туристи. Атмесферата му осигурява приятна почивка и незабавно омагьосва всички посетители, които стъпят на неговия бряг. Нощите  Ко Юм не са нищо друго освен милиони звезди от небесата и звука на  океанските вълни. Какви нощи само са това!

Храмовете в Аютая
Храмовете в Аютая
4.Аютая(Ayutthaya)

Аютая е разположен на около 50 километра от оживената столица –Банкок. Града е считана за един от  най-впечатляващите в целия свят. Руините на древния център са обявени за световно културно наследство на ЮНЕСКО и удивляват всеки с величието и славата, която вдъхват със своя вид. Самата Аютая е издигната на остров между реките Чао Фрая, Па Сак и Лопбури. Кралство Аютая  е просъществувало 417 години и достигнало своята военен, културен и финансов разцвет през 16 век. След като става столица на тайландската империя, в града се изграждат над 400 храма и други архитектурни шедьоври. В залеза на своята мощ е завладяна и унищожен от бирманските нашественици през 1767 г. Града е силно разрушен по време и след завземането му. Дори в наши дни се полагат неимоверни усилия за възстановяване и опазване на останките, така че да дават на посетителите представа за предишното си величие и красота.

Резерват за слонове в Чианг Май
Резерват за слонове в Чианг Май
5.Чианг Май(Chiang Mai)

Чианг Май е един от най-значимите културни центрове на Тайланд, в които са разположени стотици древни храмове и забележителности. Столицата на бившето Кралство Лана има свое собствено очарование и е особено популярна за дейности на открито, като трекинг, рафтинг или слонски лагери.

През последните години Чианг Май се превърна в център за посещения на хора практикуващи йога и общности от хора спазващи стриктни здравословни диети. В този ред на мисли из целия град има безброй вегетариански ресторанти, но това не е достатъчно. Широга гамата от национални и международни ресторанти  предлагат някои от най-добрите ястия в страната, като се почне от традиционния Као Сои до изискана френска кухня.

Отделете си време за да се поразходите нагоре по планината и да  достигнете ослепителния храм Doi Suthep, от там се разкрива незабравима гледка. Ако пък не ви се разхожда по височините, то една разходка из стария град и по поречието на река Пинг ще ви е достатъчна, за да бъдете омагьосани от мистичния чар на Чианг Май.

Небесните скали край Раилай
Небесните скали край Раилай
6. Раилай (Railay)

Полуостров Райла не само предлага прекрасни плажове, но и истински рай за скалните катерачи, защото предоставя скални пътеки с ниска и висока степен на сложност.. Разположен в близост до град Краби, в кристално чистите води на  Андаманско море. Раилай или Рай Лех на местен диалект има повече от спокойна атмосфера за разлика от съседните острови, това  е така защото той може да бъде достгнат само с лодка или яхта.

Многобройните реге барове и уютни къщички край плажната ивица са истински магнит за туристите, особен за тези които търсят  почивка на непокътнати плажове или да изследват тропическите джунгли. Островът е дом на редица лагуни и пещери, които чакат да бъдат проучени.

Фестивалът в Панум Ранг
Фестивалът в Панум Ранг
7. Панум Ранг(Phanom Rung)

Панум Ранг е , може би, най-внушителния и значим  кемерски храмов комплекс, които може да се види в Тайланд.

Възстановяван е в течание на 17 години и е част от защитеното световно наследство на ЮНЕСКО. Изработен е от пясъчник и латерит, в стил Ангкор от 10-ти до 13-ти век като хундски храм посветен на бог Шива. Построен на върха на пресечен вулкан по време на управлението на крал Сурийварман II, той стои като ослепителен символ  и образец на  архитектурата на Ангкор. Благодарение на точното проектиране, слънцето пуска лъчите си през всичките 15 входа на светилището около четири пъти годишно. През април се прави впечатляващия фестивал Phanom Rung, включващ традиционни церемонии по Брамин и живописни светлинни шоу програми.

Белия храм в Чанг Рай
Белия храм в Чанг Рай
8. Чанг Рай(Chiang Rai)

Чанг Рай е широко считан за един от най-очарователните северни градове в Тайланд и е дом на разнообразни паметници на културата и природни забележителности. Градът е основан още през  VII век и е бил първата столица на Кралство Лана. Градът  е разположен в непосредствена близост до Златния триъгълник (граничен район на река Меконг), където се срещат Тайланд, Лаос и Бирма и който някога е бил важен обект за търговията с опиум. Посетителите могат да разгледат многобройни руини и светилища или да се отправят на екскурзия през планините, търсейки отдалечени села по хълмовете. Може би най-известната атракция е Уот Рон Хун, наричан още "Белия храм". Изграден в нетрадиционен стил  от архитекта Chalermchai Kositpipat, храмът е един от най-красивите и единствен по рода си в страната. За тези, които искат да научат повече за наследството на Кралство Ланна и за начина на живот на северен Тайланд, то несъмнено Чанг Рай си заслужава пътуването.

Райските плажове на о. Ко Мак
Райските плажове на о. Ко Мак
9. Ко Мак(Koh Mak)

Приветствайки все повече туристи, Ко Мак все още успява  да запази културните си ценности и будистката същност. Той остава един от последните автентични места в страната. Дом на 10 000 палми, малко рибарско селище и очарователни храмове, Ко Мак се намира на около 40 километра от континенталната част, което го прави относително спокоен. Смята се за една от най добре пазените тайни на страната. Непосредственият морски парк предлага на посетителите възможността да опознаят морския живот наоколо и освен това се предлагат водни спортове като уиндсърфинг или водни ски. Ако сте си починали добре  на плажа, отидете на екскурзия през тропическата джунгла или се качете на велосипед  и опознайте острова. Koh Mak е един от най-спокойните места в Тайланд.

Пещерните храмове в Печабури
Пещерните храмове в Печабури
10.Печабури(Phetchaburi)

От Банкок лесно може да се стигне до Печабури, което се смята за едно от най-старите селища в страната. Започвайки своя живот още от осмия век, градът е едно от културните забележителности на всяко пътуване до Тайланд, но рядко се виждат огромни тълпи от туристи по неговите улици.В центъра му се намират множество исторически сгради от 12-и век, от великолепни будистки храмове до пищната фасада Кралския дворец- Кхао Уанг. За любителите на природата, провинцията предлага буйни, тропически зони на джунглата и магически пещерни светини. За разлика от други области, Печабури оцелява след падането на голямата азиатска империя, оставайки до голяма степен непокътнато. И даващо възможност на посетителите да видят вековни добре запазени реликви.

Ето защо често се нарича "Неразрушената Аютая ".

05.12.2018 г. - ADMIN1

Зареждане