Загреб - културната столица на Хърватия | Пътувай с мен |
Загреб - културната столица на Хърватия

Загреб - културната столица на Хърватия


Загреб, столица на страна, прочута с невероятното си целунато от слънцето Адриатическо крайбрежие, поръсено с идилични острови, мистични заливи, скрити морски пещери и плажове.

Град Загреб се намира в основата на връх Медведница отвъд река Сава.

Вибрацията, културата, историята, природата, иновативната архитектура, уличното изкуство, savoir-faire са повсеместни в характера на Загреб, който очарова посетителите си безкрайно.

В един момент той е пълен с космополитен устрем, а в друг излъчва със селска топлина - това е чарът на Загреб. Никога не знаеш какво има зад ъгъла.

Горния град на Загреб

 

Старият град в Загреб се създава през XI век като две средновековни селища на хълма - Грич (гражданското селище), известно като Градец (днес Горният град) и Каптол (църковното селище) и по този начин е зареден с историите на отминалите времена.

 

Интензивното минало отзвучава на всеки ъгъл тук. Средновековни сгради с покриви от червени керемиди, интригуващи музеи, уютни кафенета и ресторанти, облицоващи тесните криволичещи калдъръмени улици; Горният град на Загреб излъчва очарованието на стария свят.

Долен град Загреб

 

Долен град Загреб е нов град и търговски център на Загреб.

 

Навсякъде се виждат барокови сгради, в които се помещават офиси, музеи и галерии, широки булеварди, просторни паркове и огромни площади.

 

Драпиран в разкошната австро-унгарска архитектура с фасади от 20-ти век и обширни градински площади, Долният град изглежда е повлиян от класическото виенско Арт Нуво.

 

Не пропускайте да пробвате местната им бира в някой от ресторантите.

 

Возете се на най-късата въжена линия в света

 

Тук може да се качите на най-късата въжена линия в света (66 м) и най-старото средство за обществен транспорт в Загреб, за да стигнете до долния град.

 

Той безопасно свързва Долния град (Donji grad) и Горния град (Gornji grad) и отнема само около минута.

28.04.2020 г. - admin3

Зареждане