Албум | Пътувай с мен |

Ден 1-ви: От Базел през Люцерн към Интерлакен (Швейцария - 20.10 - 23.10.2018)

Автор: ADMIN1 Публикувано на: 23.02.2018 г.


Това беше едно незабравимо пътешествие през най- големите и красиви градове на Швейцария.
Докосване до величествената природа създала Алпите. Върхове, езера...

Спомени от пътешествието ни

(натиснете на снимките, за да прочетете текста към тях)


Полет Базел- Мюлц
Полет Базел- Мюлц

Полет Базел- Мюлц


Май в тази екскурзия само билетите ни излязоха, що годе, евтино. Пътувахме с Wizz Air. Полета беше някъде около 2:30 и всичко мина спокойно. Швейцария ни посрещна с хубаво време. Колите взехме бързо и потеглихме към Цюрих. Очакваха ни 3 дни пълни с емоции, хубави гледки и весели моменти. Трябва да се спомене, че телефонията в Швейцария е доста скъпа за българските оператори, предвид това, че Швейцария не е в Европейския съюз.
Страната на шоколада
Страната на шоколада

Страната на шоколада


Какво би била Швейцария без шоколада си? По неофициални данни страната има най- голямо потребление на млечен шоколад на глава от населението и ако вкусите от швейцарския шоколад сами ще разберете защо това е така. Има прекалено голямо разнообразие от марки, по известни от които са: Нестле, Милка, Линд, Тоблерон и други. Практичен съвет е да влезете в някой от супермаркетите, там шоколадите са на най- изгодни цени, особено когато са в големи количества.
Цюрих и площада на Операта
Цюрих и площада на Операта

Цюрих и площада на Операта


Тук сме на “Operenplatz“ и както сами се досещате зад нас е сградата на операта. В нея се помещава и швейцарския балет. Сградата е построена в далечната 1890 г. по проет на австрийските архитекти Фелнер и Хелмер, които, също така, са архитекти на Народен Театър “Иван Вазов“ в София. Цюрихската опера е била любимо място за изяви на Рихард Вагнер, докато е бил в изгнание след изгонването му от Германия. От западната страна на площада се разкрива прекрасна гледка към Цюрихското езеро.
Цюрих- Център на банковото дело
Цюрих- Център на банковото дело

Цюрих- Център на банковото дело


Сметка в швейцарска банка, звучи престижно! Банковото дело носи огромни приходи в държавната хазна, най- вече заради това, че цяла Европа крие мръсните си пари в Швейцария. Това е така поради неприкосновеността на банковата тайна, която е визитка на цюрихските банки. Всъщност да откриеш банкова сметка в швейцарска банка е колкото трудно, толкова и лесно. Трябва ти само изискуемият минимум от 50 000CHF, което е 90 000лв Иначе на снимката сме на моста Rudolfbrun, чакаме да си внесем депозитите.
Още за Цюрих
Още за Цюрих

Още за Цюрих


Наричан просто Цюри, името му идва от мъжкото галско име- Турикон. В течение не времето се видоизменя на Цюрих. Градът е с население около 400 хил. души, но с агломерацията достига до 1 милион и половина, което го прави най- големия град на Швейцария. Разположен е на мястото където Цюрихското езеро се оттича през река Лимат. По- големи забележителности са: катедралите “Grossmünster“ и “Fraumünster“. Има редица музеи сред които: историческия, музея на изкуствата, музея на трамваите и др.
Люцерн не може да се опише с думи
Люцерн не може да се опише с думи

Люцерн не може да се опише с думи


За мен Люцерн е най- очарователния европейски град, който съм посещавал до сега.Снимката е пред "Kapellbrucke", построен през 14 век. Вижда се и каменната осмоъгълна кула. Разположен е на оттока на река Реус от езерото Фирдвалдщет(езерото на 4-те кантона). Природата около града е приказна. Доминиращ е връх Пилатус, според легендата, кръстен на Пилат Понтийски, чието тяло било захвърлено в планината. Кралица Виктория изкачила върха на муле. В наши дни има железница с наклон 48 градуса.
Из улиците на Люцерн
Из улиците на Люцерн

Из улиците на Люцерн


Целия град е окъпан с цветя. Загубвайки се по малки тесни улички, рано или късно ще се озовеш на реката или на главния площад със сградата на кметството.Пресъздаването на гледката от града към езерото и планинските върхове в далечината сигурно би затруднила художници- пейзажисти като Рубенс и Моне. Люцерн е известен с изрисуваните си средновековни къщи, всяка от които разказва своята история. На снимката е картината “Танцът на смъртта“.
Люнгернзее
Люнгернзее

Люнгернзее


До това езеро стигнахме съвсем случайно след Люцерн в посока към Интерлакен. Това беше част от пътя, който не беше магистрален и най- вероятно беше един от най- панорамните през който минахме. На снимаката се вижда езерото Люнгерн. Градчето е новопостроено в началото на 20 век. В миналото езерото е било доста по голямо, но се прокопава 381 метров тунел през 1836, който отвежда водите във водни цистерни. Останала вода се оттича към Зарнерзее , а от там към езерото при Люцерн.
Швейцария и Алпите
Швейцария и Алпите

Швейцария и Алпите


Тук спряхме поради 2 причини. Първата е защото на Марчето и стана зле от завоите, а втората причина е, че гледката наистина си струваше. Вие сами виждате. Тук е мястото да се спомене, че най високия връх е Монтблан и само 190 метра не му стигат, за да се нарече пет хилядник.
С приятели е най- весело
С приятели е най- весело

С приятели е най- весело


Бяхме се подготвили с всякакъв вид снимачна техника. Природата на Швейцария е уникална. Пожелавам на всеки да я види с очите си.
На брега на Тунскто езеро
На брега на Тунскто езеро

На брега на Тунскто езеро


След панорамната гледка към Люнгернзее се насочваме към град Бриенц в подножието на върха Шварцхорн. Подминахме Бриенц защото искахме да се настаним в хотела ни Интерлакен, но пък спряхме за почивка в едно крайпътно ресторантче с много, много хубава гледка към езерото Тун. Нащракахме си няколко снимки и продължихме. Основите на пътя буквално са излети в езерото, което ни предостави чудна гледка към гребена Бургфелд, чиито поли се спускаха към северния бряг на езерото.Ах, Швейцария!
Едно от най- красивите и големи езера..
Едно от най- красивите и големи езера..

Едно от най- красивите и големи езера..


Тунерзее или Тунското езеро. То е ледниково езеро, събиращо водите си от Бернските Алпи. Оттича се от река Ааар. Дълго е близо 18 км и широко 3, 5 км. Средната му дълбочина е цели 136 м. В бистрите му ледени води се оглеждат върхответе Айгер, Юнгфрау(Девата) и Мьонх(монахът). В езерото плават кораби от 1810 г., а към момента 10 круизни маршрута кръстосват езерото. Единственото, което мога да добавя, че брега на езерото носи спокойствие на душата.
Нощувка в Интерлакен
Нощувка в Интерлакен

Нощувка в Интерлакен


Когато запазвах хотелите знаех, че искам със сигурност един от тях да е Алпийски. Прегледах маршрута и избрах да нощуваме в Интерлакен. Това е гледката от балкона на хотелската стая. Спомен forever.
Швейцарска закуска
Швейцарска закуска

Швейцарска закуска


Във всеки хотел ни изненадваха със закуските, но в хотела в Интерлакен направо ни изумиха с боядисаните яйца, което всъщност е нещо съвсем нормално за швейцарските разбирания.


Коментари

Зареждане